www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

SIFIR TOLERANSA KARŞIYIZ"

 SIFIR TOLERANSA KARŞIYIZ

İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, "Biz esnaf oda başkanları olarak sıfır toleransa baştan beri karşıyız. Belediye yönetiminin konuyu tekrar değerlendirebileceğini düşünüyorum."dedi.

İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, İnegöl gündeminden düşmeyen kaldırım işgalleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 “BİZ KESİNLİKLE SIFIR TOLERANSA İTİRAZ ETTİK”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, “Uzun süreden beri kamuoyundan uzak kaldık. Sessiz sedasız oda işlerimizi yürütürken, birden kaldırımın üzerinde bulduk kendimizi. Son 2 aydan beri İnegöl gündeminde kaldırım işleriyle alakalı konu var. Bununla alakalı Belediye Meclisimizin aldığı bir karar var. Dün itibariyle de bunu esnafa tebliğ etmişler. Uygulamaya 2 Şubat tarihinde geçilecek. Bizim bu süreçteki yol haritamız, bugüne kadar şöyleydi; tabi mecliste karar alındıktan ve tebligatlardan sonra biz Sayın Başkanla bir araya gelmeyi düşünüyorduk. Proje üretmeyi veya alternatifleri kendisine sunmayı düşünüyorduk. Ama bir anda bugün bir basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. O da şu; Sayın Kent Konseyi Başkanı verdiği bir mülakatta esnaf odalarına yazı yolladığı doğrudur. Ama onlardan bir itiraz gelmediğiyle alakalı bir ifade kullanmış. Şimdi bizden itiraz gelip, gelmediğini kendisi bilmiyor. Çünkü resmi anlamda bizim muhatabımız değil. Bir kere Kent Konseyinin logosunda ‘İnegöl’ün ortak aklı’ diye bir ifade var. Ben de buranın doğal delegesiyim. Bize yolladığı temenni yazısından sonra gönül isterdi ki bizi de davet etsin, görüşlerimizi, fikirlerimizi alsın, ortak bir akılla hareket edelim. Gerekirse esnafı da toparlayalım. Konuyla alakalı esnafımızın görüşlerini alalım ve sonuçta ortak bir şey çıkardı veya tartışılırdı, süreçte devam eder, giderdi. Ama bizim itiraz etmediğimizi ifade etmiş ki, biz belediyenin daveti üzerine Başkan Yardımcısı Alper Taban’ın başkanlığında meclis üyeleriyle beraber bir toplantı yaptık. Ve orada itirazlarımızı dile getirdik. Bunun altını çizmekte fayda var. Çünkü biz Terziler Odası Başkanı Selim Malçok ile beraber 40 santimin devamından yanaydık ve 40 santim olmasını talep ettik. Çarşıda bu uygulamanın muaf tutulmasını talep ettik. Ama birden gündeme bu şekilde gelmiş olduk. Bunun altını tekrardan çiziyorum; biz kesinlikle sıfır toleransa itiraz ettik. Özellikle beyan etmek istiyorum” dedi.

“… YAPARSANIZ BU DA BİR KUL HAKKIDIR”

Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah’ın yaptığı açıklamalarında kul hakkından bahsettiğini hatırlatan Başkan İnkaya, “Şimdi bir kul hakkı varsa, şöyle düşünmekte de fayda var, biraz da sert oluyor, esnafımızın bütününe yönelik bir ifade oluyor. Kul hakkıyla alakalı bu süreci 2004-2009 yıllarındaki Belediye Meclisi bir karar almış ve esnafa da demiştik; ‘Arkadaş sen 40 santimi kullanabilirsin’, bir pozitif ayrımcılık yapmış. 2009’dan sonraki süreçte de esnafın bir kısmı bu 40 santimi kullanırken, bir kısmı kullanmamış. Biraz abartı yapmış. Bunu kontrol etmeyenlerde kul hakkına girmişler. Bu noktada 40 santimi hakkıyla kullanan insanlar da bundan sonraki süreçte bunu alırsanız bu da bir kul hakkıdır. Yani kul hakkına sadece esnafın bütünü yapmış gibi bir ifade var. Bu işi hakkıyla yapan esnaf da var. Biz eğriyle doğruyu ayırmakla mükellefiz ve bu süreçte de inşallah belediyemizle tekrar bir görüşme olabilir diye ümit ediyorum. Çarşıyla alakalı olan süreçte de, önümde Bursa Uzun Çarşı’nın canlı MOBESE görüntüsü var. Görüldüğü üzere orada da esnaflar ürünlerini teşhir edebiliyor. Akabinde İstanbul Mısır Çarşısı’nda esnaf kaldırım işgali yapıyor. Bursa Cumhuriyet Caddesi’ndeki esnaflar da mallarını dışarıda teşhir edebiliyor. İzmir Karşıyaka Çarşısı’nda da, İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda da esnaf ürünlerini dışarıda teşhir edebiliyor. Şimdi 3 büyük yerleşim merkezinde çarşı esnafına özellikle böyle bir tolerans verilmiş. Ama Kent Konseyi’nin ifadelerine göre bu köy ve kasaba kültürü... Şimdi Bursa Büyükşehir, İzmir Büyükşehir ve İstanbul Büyükşehir kasaba. Bunlara izin verilmiş. Biz çarşının içinde tekrar bunun gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Köy ve kasaba kültürü çok kötü bir şey midir? Değil. Hala İnegöl’ün eskilere göre 4 tane kasabası var. Kötü bir kültür değil. Ama burada bir düzenleme yapılacaksa, bundan sonraki süreçte çok sert ifadeler kullanmadan, sağa sola çekilecek ifadeler kullanmadan sürecin devam etmesi lazım. Biz bu sürece bugün dâhil olmak istemezdik. Ocak ayı gibi Sayın Başkanla bir görüşmek isterdik ama bu esnaf odalarında bize itiraz gelmedi ifadesi açıkçası bizim canımızı sıktı. Ben bundan sonraki süreçte Belediye yönetiminin konuyu tekrar değerlendirebileceğini düşünüyorum. İnşallah değerlendirirler” şeklinde konuştu.

“MECLİSİN ALDIĞI KARARI TEKRAR MECLİS BOZABİLİR”

Esnafa pozitif ayrımcılık tanınmasını temenni eden İnkaya, “Bunu da neden talep ediyorum? Şu anda benim de Bursa’da dâhil olduğum bir komisyon oluşturuldu. Sayın Başbakan Yardımcımız, Birlik Başkanımızdan bunu talep etmiş. AVM yasasıyla ilgili kurulan komisyonda biz de fikirlerimizi beyan ettik. Orada esnafa pozitif bir ayrımcılık var ve muhtemelen de Ocak veya Şubat ayı sonu gibi Genel Kurula geleceği ifade edildi. Muhtemelen de AVM yasası çıkacak. Burada esnafa bir pozitif ayrımcılık verilirken, burada işini iyi yapan, insanları üzmeyen, insanlara hizmet eden, insanlarımızın işini görebilmek adına biz 40 santim uygulamasının devam etmesini talep etmekteyiz. İnşallah kararlarını tekrar gözden geçirirler. İnegöl’ün en büyük yetkili organı Belediye Meclisidir. Biz buna saygı duymakla mükellefiz ama meclisin aldığı kararı da tekrar meclis bozabilir diye düşünüyorum. Bundan sonra ki süreç inşallah hayırlı bir şekilde biter” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00